Anders zijn

‘Gek is iemand die in zijn eigen wereld leeft… mensen die anders zijn dan anderen.’

‘Je zult wel eens van Einstein gehoord hebben, die beweerde dat tijd en ruimte niet bestonden, dat ze één waren. Of Columbus, die volhield dat er aan de overkant van de zee geen afgrond was, maar een continent. Of Edmund Hillary, die zeker wist dat een mens de top van de Mount Everest kon bereiken. Of de beatles, die een ander soort muziek maakten en die zich niets aantrokken van wat er toen in zwang was. Al deze mensen – en duizenden anderen- leefde ook in hun eigen wereld.’

“Een machtige tovenaar wilde eens een koninkrijk vernietigen, hij goot een toverdrank in de bron waaruit alle mensen dronken. Wie dat water dronk zou gek worden.
De volgende ochtend had de hele bevolking ervan gedronken en iedereen werd gek, behalve de koning die voor zichzelf en zijn familie een eigen bron had waar de tovenaar niet bij kon. Bezorgd probeerde de koning de bevolking onder controle te krijgen, hij vaardigde een hele serie decreten uit over veiligheid en volksgezondheid; maar politie en inspectie hadden vergiftigd water gedronken en vonden de koninklijke besluiten absurd. Ze besloten ze volledig te negeren.
Toen de inwoners van dat koninkrijk hoorden van de decreten, concludeerden ze dat hun heerser gek geworden was en nonsens schreef. Joelend trokken ze op naar het kasteel en eisten dat hij af zou treden.
Wanhopig verklaarde de koning zich bereid af te treden, maar de koningin hield hem tegen en zei: ‘we gaan naar hun bron en drinken hun water. Dan Worden we hetzelfde als zij.’
En zo gebeurde het: de koning en de koningin dronken het water van de waanzin en begonnen onmiddellijk onzin uit te kramen. Hun onderdanen kregen meteen spijt: de koning toonde nu zoveel wijsheid, waarom hem niet verder laten regeren?
Het land leefde vredig voort, ofschoon de inwoners zich heel anders gedroegen dan hun buren. En de koning mocht regeren tot aan het einde van zijn dagen.”

 Uit: Paolo Coehlo – Veronica besluit te sterven

Comments are closed.