Over Neurotypicals (NT-ers)

Door: Autismepunt.  Begeleiding, reïntegratie en jobcoaching.

Als het over autisme gaat, gaat het meestal over beperkingen. Maar hoe zit het eigenlijk met mensen zonder autisme, de normalen, of om er meteen maar een etiketje op te plakken ‘de neurotypicals. De term neurotypical, oftwel NTer is bedacht door mensen met autisme voor mensen zonder autisme. NTers hebben volgens henzelf geen handicap, maar is dat eigenlijk wel zo?

Neurotypicals zijn met name goed in kletsen over niks en vinden het niet zo erg als iets dat is afgesproken niet doorgaat, Ze nemen het sowieso niet zo nauw met de waarheid en zeggen elke dag weer iets anders. Eigenlijk kletsen ze het liefste maar een eind in de ruimte.

Maar, daar is een reden voor. De NTers verwerken namelijk informatie anders. Mensen mét autisme houden van duidelijk, consequent, eerlijk. NTers zijn liever onduidelijk, nemen een loopje met de waarheid en wijken het allerliefst van afspraken af. “Want, de uitzondering bevestigt immers de regel.”

De NTers vinden dit allemaal niet zo erg omdat hun hersenen wat niet gezegd wordt er zelf wel bij bedenken, met andere woorden, ze verzinnen hun eigen waarheid. De NTers hebben echter één groot voordeel en dat is dat ze met zo velen zijn. Daardoor kunnen ze doen alsof hoe zij zijn héél normaal is.

Omdat het ‘neurotypical zijn’ in de hersenen zit, is het onzichtbaar en kun je ze dus niet zomaar herkennen. Daarbij doen ze de hele dag buitengewoon hun best om al hun onbegrip, onduidelijkheid en inconsequentie te verdoezelen en te verbloemen, wat het nog eens extra lastig maakt.

Neurotypicals doen de hele dag alsof ze weten waar het allemaal over gaat, niets hen ontgaat en ze altijd precies weten wat hen te doen staat. Niets is echter minder waar, stel ze een paar gerichte vragen en ze vallen hopeloos door de mand. De wereld van de NTers bestaat voor 95% uit gebakken lucht.

Ze denken dat de hele wereld is zoals zij zelf zijn en hebben veel moeite om zich te verplaatsen in mensen die anders zijn. Ze hebben er bovendien een handje van om te liegen, al hebben ze de meeste tijd niet eens door dat ze liegen. Vraag een neurotypical of hij autisme begrijpt en hij zal zeggen; ‘jazeker’, terwijl ze er toch echt erg weinig van begrijpen. Tot op heden zijn neurotypicals niet te genezen, gelukkig kun je er wel gewoon oud mee worden.

Maar onthoud; de meeste NTers zijn net als mensen mét autisme van goede wil. Mensen met autisme moeten vooral begrip blijven hebben voor de NTers en in zijn goede bedoelingen blijven geloven. Ook al lijkt het er niet altijd op, de meeste Nters doen echt hun best om het goed te doen. Ach, elk mens heeft zo zijn eigenaardigheden.

Tot zover de visie van Autismepunt.  Wij verzorgen begeleiding, reïntegratie en jobcoaching.

Kanaaldijk Zuid 15

5611VA Eindhoven

Tel. 040-8795062

www.autismepunt.nl

info@autismepunt.nl