Andere waarneming

Er is een groeiende hoeveelheid bewijs dat Aspergers een andere sensorische waarneming hebben.

Het lijkt er een beetje op alsof iemand aan het mengpaneel van de zintuigen gerommeld heeft en de schuifjes verzet heeft.

Mijn dochter kan als enige bezoeker uren in een koude zee ronddobberen, en lijkt geen enkele last van kou te hebben. In de winter gaat ze zomaar zonder jas of zonder schoenen naar buiten.

Maar meestal is er juist spraken van een sensorische overgevoeligheid, waardoor Aspergers reageren op kleine verschillen, details die anderen niet opvallen. Ook blijken ze veelal sneller en nauwkeuriger te zijn in het oplossen van visuele opdrachten, reageren sneller op hele kleine veranderingen in geluid, aanraking en beeld en mogelijk ook in geur.

Dat zou betekenen dat bij Aspergers een fundamenteel verschil op neurofysiologisch nivo bestaat. Dat heeft consequenties voor het creëren van een Asperger vriendelijke omgeving; zij hebben immers een veel intensere beleving van geluid (het tikken van een klok kan dan al storen) en van licht (een flikkerende TL…). Het kind stelt zich niet aan, maar HOORT en ZIET daadwerkelijk dingen die een NT niet hoort of ziet (of niet in die mate!)